TERVEK

AZ ALKOTÓ

KIÁLLÍTÁS

PLAKÁTOK

HOME

SZÍNHÁZI BESTIÁK

April De Angelis darabja négy színésznőről és egy mindenesről szól, akik életüket a színházra (akarom mondani, A Színházra) teszik fel. A szerző az első hivatásos színésznők portréját rajzolja meg történelmi hűséggel, játszadozó humorral, és személyes tragédiákkal megfűszerezve.

 

Bemutató: 2011. november 4.

Rendező: Kocsis Pál

A HELYSÉG KALAPÁCSA

„Jókedvében írta A helység kalapácsát Petőfi Sándor, csak úgy buzog, forr, sistereg ma is e szertelen vidámság, humor; ahogy olvassuk, vidámak és jókedvűek leszünk mi is. Nevetve elmerengünk azon is, hogy e különös hősi eposz csipkelődve, fricskázva kicsúfolja a dagályos hőskölteményeket is, alkalmazva a fennkölt fogásokat a földhözragadt témában."

 

Bemutató: 2012. október 13.

Rendező: Szabó Máté

HANNIBÁL TANÁR ÚR

„Elvtársak és fajvédők cserélődnek, a butaság azonban örök. Én magam most már a butaság rajzát látom maradandónak Fábri filmjében. A buták csapatba verődnek, a buták szavalnak és ordítanak, a buták trappolva menetelnek, a buták botokat suhogtatnak, követ ragadnak"

                                      Bikács Gergő.

 

Bemutató: 2011. november 4.

Rendező: Vidovszky György

Csoda

A történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják. Vencel szerint ha keresőképes, mint nyomdász, akkor ez azt jelenti, hogy lát...

 

Bemutató: 2013. szeptember 25.

Rendező: Schwajda Gergő

BÁNYAVAKSÁG

Egy kicsi erdélyi faluban vagyunk, valahol a világ végén. Magyarlakta vidék. A történet Ince, az alkoholista polgármester házában játszódik. Polgármester-választás küszöbén vagyunk, Ince rendőrt hívott a városból, hogy vetélytársa, Izsák disznóságait leleplezze, és persze a sajátjait fedezze…

 

Bemutató: 2014. február 26.

Rendező: Bérczes László

TÉL

Egy férfi és egy nő találkozása. A történet úgymond banális. Amilyen az életünk. Pont, mint bárkié. Egyetlen pillanatra azt érezzük: ismerjük azt az embert, értjük őt. És a következő pillanatban már újra nem ismerjük, és nem értjük. És hogy az életben végtelenül egyszerű és mégis megfejthetetlen minden.

 

Bemutató: 2014. április 23..

Rendező: Bérczes László

OTHELLO GYULAHÁZÁN

Othello vagy Csárdáskirálynő? Hamlet vagy Marica grófnő? Shakespeare vagy operett? Egy vidéki színházban vagyunk, Gyulaházán, ott visszhangoznak folyamatosan ezek a kérdések, és minthogy ambiciózus fiatal főrendező érkezik, sőt minisztériumi pártfogással helyezik ide, nem kérdés, mi lesz a döntés: Othello.

 

Bemutató: 2012. december 14.

Rendező: Göttinger Pál

SZÉP HELÉNA

Ön hogy’ tudja: miért tört ki a trójai háború?

Politikai puccs? Majdnem titkos összeesküvés? Házasságtörés? Gazdasági válság?  Igaz, hogy az Égei-tenger legjóképűbb hercege szemet vetett Meneláosz király feleségére, a szépséges Helénára?

 

Bemutató: 2012. október 5.

Rendező: Göttinger Pál

SZENT CSALÁD

A szent család korántsem szent.

A szerző úgy mesél a családon belüli ellentétekről, hogy nevetés közben elgondolkodtat, és megvárja, míg lefagy arcunkról a mosoly. A család vajon azt jelenti, hogy automatikusan szeretjük egymást?

 

 

Bemutató: 2012. április 20.

Rendező: Schwajda Gergő

111

Miért? Miért? Miért? Ezt kérdezzük értetlenül nap mint nap, amikor iskolai, otthoni erőszakról hallunk. Amikor látszólag minden rendben van tanár és diák, szülő és gyermek között. És mégis megtörténik a baj. Miért van az, hogy a Fiú nem akar emberek között élni, pisztolyt lop... és közben egyre inkább Istenhez fohászkodik, majd előveszi a pisztolyt...

 

Bemutató: 2013. szeptember 19.

Rendező: Tóth Géza

IV. HENRIK

IV. Henrik Anglia uralkodója volt 1399-1413 között, az első király a Lancaster-családból. Előbb persze II. Richárd király a fiatal Henriket örökre száműzte az országból. Egy évvel később Henrik egész Angliát meghódította. Richárd,  kénytelen volt trónjáról lemondani. Shakespeare e művében Falstaffal ajándékozta meg a világirodalmat.

 

Bemutató: 2012 február 29.

Rendező: Tim Carroll

TÜNDÉR  LALA

Lala más, mint a többi tündérgyerek. Látja ezt mindenki Tündérföldön, tudja ezt édesanyja, Írisz királynő is, csak nem akarja észrevenni. Hiába, van abban valami nyugtalanító, ha egy tündérkisfiú különbözik a többitől.  Egyik sem töri a fejét olyasmin, ami nem tartozik rá, egyik sem vágyik el Tündérföldről még próbaképpen, még kíváncsiságból sem.

 

Bemutató: 2012. szeptember 19.

Rendező: Kelemen József

A KÉZ

A kéz egyértelműen gitározásra való: lefogjuk a húrokat, belevágunk egy dalba, és miénk a világ.

A kéz bűvös erejű: zenekart szervez körénk, hogy aztán a lányok sorban elájuljanak a koncertünkön.

A kéz minden idők legjobb gitárosává tehet. A kéz tesz valódi zenésszé. A kéz bedagad és bőrkeményedéses lesz, ha használják.

 

Bemutató: 2011. december 9.

Rendező: Göttinger Pál

EGY KETTŐ, HÁROM / IBOLYA

Hol vannak már azok a békebeli szép idők, mikor

a primadonnák revolverrel fenyegetőztek, a kóristalányok a Városligetből be akartak kerülni

a kőszínházba, a direktornék meg öszvegyöttek

a kóristalányokkal (amit jobb inkább nem részletezni…), mikor a kis ibolyákat a szerzők protezsálták be a karba.

 

Bemutató: 2014. február 7.

Rendező: Rátóti Zoltán

ÉJJELI MENEDÉKHELY

Az orosz cím az élet mélyére zuhant emberek sorsára utal, melyet a szerző nem felülről, kívülállóként, atyáskodó, hamis, szánakozó sajnálattal vagy átromantizálva fest meg, de nem is részvétlenül. Az éjjeli menedékhelyen a társadalom számkivetettjei tengetik életüket...

 

Bemutató: 2012. október 25.

Rendező: Valló Péter

CIGÁNYTÁBOR AZ ÉGBE MEGY

Lujko Zobar, a lótolvaj gyerekkorában holdharmatot ivott, a hegyek védelmezik, és elkerüli a puskalövés. De a végzetes szerelmet nem kerülheti el. Ahogy Rada, a boszorkányos szépségű cigánylány sem. Mert a vadlónak acélzablára van szüksége. De nincs az a ló a földön, melyen az ember elmenekülhetne önmaga elől.

 

Bemutató: 2013. február 8.

Rendező: Szőcs Artur